top of page
  • gretamockus

Ką rinktis - interjero dizaino ar interjero architektūros paslaugas?

Daugėjant interjero architektūros specialistų natūraliai kyla klausimas, kokio specialisto reikia norint kokybiškai ir tinkamai įsirengti erdves arba būsimus namus.



Dar nauja Lietuvoje, tačiau kuris laikas Europos rinkoje minima interjero architekto specialybė tampa vis dažniau matoma, girdima ir naudojama. Vis daugiau interjero dizaino specialistų save apibūdina kaip interjero architektą.

Specialistai ir klientai žino, ko galima tikėtis iš dizainerio, kokia jų darbo specifika ir metodika. Tačiau susidūrus su interjero architektu, gali iškilti klausimai - kuo interjero architektas skiriasi nuo dizainerio? Ko reikėtų tikėtis iš interjero architekto? O galbūt tai tik skambus pavadinimas? Svarbiausias klausimas kurį noriu atsakyti - kaip skiriasi kelias, per kurį eina šios dvi specialybės siekdamos sukurti interjerą?

Ši tema dar neanalizuota, o apie ją informacijos lietuvių kalba nerasite, tad mano tikslas yra paskatinti diskusiją ir padėti visiems, kurie ieškos dizainerio ar interjero architekto paslaugų – atskirti, ko jiems iš tiesų reikia. Todėl kviečiu pradėti nuo pradžių.


Interjero architektas – vizionierius, kuriam dizaino kryptį diktuoja pastato inžinerinės ir techninės struktūros


Interjero architektūra yra sąlyginai nauja dizaino atšaka, gimusi architektams besigilinant į interjero erdves, o dizaineriams – į pastatų techninius duomenis ir jų aspektus. Ši takoskyra ir specialybių persipynimas suformavo savitą ir unikalią kryptį.

Pagrindinis interjero architekto uždavinys - sujungti meną ir inžinerinį mokslą į visumą, siekient erdvę projektuoti taip, kad ji tarnautų žmogui. Tokios erdvės bus įkvėptos pastato ir kvartalo istorijos, aplinkos. O dizaino linija bus padiktuota pastato infrastruktūros, todėl retai rasite interjero architektą, kurio darbai kartotųsi ar tarnautų laikinoms madoms.


“Būtent akademinės bakalauro ar magistro studijos architektūroje leidžia priimti sprendimus dėl pastato infrastruktūrinių pokyčių, kurie leis išlaikyti dizaino viziją.”

Savo darbe jie žongliruoja erdvės funckija, žmogaus judėjimo ir buvimo erdvėje problemomis bei inžinierinių struktūrų ir tinklų projektavimo iššūkiais. Esant poreikiui, į visumą gali integruoti „žaliuosius sprendimus“, pvz. išmanių namų sistemas (KNX).

Todėl dirbant su interjero architektais, kliento poreikių ir interjero vizijos įgyvendinimas bus labai tikslus ir tik dalinai apribotas pastato erdvių. Jau esantys inžineriniai sprendimai, kurie paprastai ribotų interjero dizainerį ir vizijos įgyvendinimą, interjero architektui sukurtų sąlygas įgyvendinti inovatyvius sprendimus interjere.

Deja, pakankamo žinių bagažo negausi vien „per praktiką“ ar baigęs „online“ kursus. Būtent akademinės bakalauro ar magistro studijos architektūroje leidžia priimti sprendimus dėl pastato infrastruktūrinių pokyčių, kurie leis išlaikyti dizaino viziją.

Pabaigai būtina pakalbėti apie interjero architekto vaidmenį projekto įgyvendinimo metu. Šios srities specialistas jums galės atsakyti į visus klausimus susijusius su statybos įstatymais bei techniniais reglamentais. Interjero architektas puikiai suvokia, kokią įtaką techniniai ir nematomi sprendimai darys būsimam interjero dizainui ir jo idėjai. Tuo tarpu, interjero dizaineris dažniausiai sprendžia tik vizualiai matomas interjero problemas. Todėl šis specialistas gebės vadovauti statybų rangovui ar brigadai, gebės pilnai įsitraukti į statybose vykstančių darbų problemas ir jas spręsti neužgaunant numatytos interjero dizaino linijos.

Apibendrinant, interjero architektas yra vizionierius, žvelgia į savo idėją iš toli, su gilia idėjine mintimi, todėl net dirbant pagal estetines gaires, jie teikia pirmenybę techninei daliai ir ją traktuoja kaip neatsiejamą viso interjero dalį.



Interjero dizainerio subtilumas, estetika ir žmogaus funkcinių poreikių išpildymas


Kadangi bandome išpakuoti šių specialybių skirtumus, noriu pakalbėti ir aptarti interjero dizaino specialistų atsakomybes ir darbinius iššūkius. Bet kuris interjero dizaineris dirbantis šioje srityje privalo būti baigęs bent interjero dizaino kursus, o dar geriau - turėti aukštaįj išsilavinimą. Tai padeda išmanyti interjero dizaino principus bei dirbti su projektavimo, 3D modeliavimo, braižymo programomis, ir gebėti vykdyti autorinę priežiūrą projekto įgyvendinimo metu.

Kokybiškam interjero kūrimui, dizaineriai turėtų išmanyti tris pagrindines plotmes:

  • interjero funkcines erdves ir jų panaudojimą pačiu ergonomiškiausiu keliu;

  • interjero stilių ir estetiką, kurie interjero erdves sujungia į bendrą visumą;

  • empatija detalėms, kuri interjere paryškina kliento asmenybę, poreikius, pomėgius ir gyvenimo įpročius.

Dažnu atveju interjero dizainerio uždavinys gali būti ne sukurti apdovanojimų vertą interjerą, o padėti klientui suprasti jo asmeninį stilių, poreikį ir pagal tai suprojektuoti erdves kokybiškam gyvenimui.

Manau nesumeluosiu teigdama, jog interjero dizaineris dirba ne per inžinerinę prizmę, o matydamas vizualinius plotus ir galimas funkcines zonas. Savo patirtimi ir estetikos pajautimu, specialistas su duota erdve dirba it su moliu, kad ji taptų išskirtinai pritaikyta žmogui, kuris ten gyvens. Todėl vienas esminių elementų tampa funkcinės zonos, kuriose stengiamasi parinkti maksimaliai ergonomiškus sprendimus ir juos suderinti su dizaino idėja. Tačiau už to slepiasi daug nematomų sprendimų ir inžinerinių mazgų.


“Savo patirtimi ir estetikos pajautimu, specialistas su duota erdve dirba it su moliu, kad ji taptų išskirtinai pritaikyta žmogui, kuris ten gyvens.”

Būtent dėl “nematomos” dalies subtilybių kyla grėsmė numatytai interjero vizijai taip ir likti tik vizualizacija, kuri buvo pristatyta klientui bendradarbiavimo pradžioje. Mažiau patirties turintys interjero dizaineriai dažnai stokoja architektūrinių žinių apie pastatų struktūras, tinklus ir komunikacijas, jų koregavimą. Dėl šios priežasties, priešingai nei interjero architektai, jie dirba su jau turimu erdvės išplanavimu, gali koreguoti tik lengvai griaunamas sienas ar tūrius, o gilių funkcinių sprendimų priimti negali. Todėl didžioji dalis techninių ir inžinerinių sprendimų yra priimami remiantis rangovo/statytojo žiniomis ir siūlymais, tariantis su dizaineriu tik dėl vizualinio rezultato. Būna ir tokių bendradarbiavimo pavyzdžių, kuomet interjero dizaineris nevykdo autorinės priežiūros statybų metu, tuomet vizijos vientisumas krenta ant rangovo ir kliento pečių.

Anaiptol, šios srities specialistas, vadovaudamasis visomis trimis plotmėmis, padės klientui suprojektuoti interjero apdailos elementus, kietuosius baldinius tūrius, parinkti minkštuosius baldus, dekoro elementus, apšvietimo sprendimus - iš esmės viską, kas matoma žmogaus akimi. Natūralu, jog interjero dizaineris turi stiliaus gaires, pagal kurias kuria, o kartais specializuojasi vienoje ar keliose srityse - apšvietime, interjero dizaino stiliuose, baldų ir daiktų dizaino kūrime.

Užbaigiant verta paminėti, kad interjero dizaineris jūsų namus pavers patogia, praktiška ir jus atspindinčia erdve. Tačiau turint sudėtingas erdves visada išliks rizika, jog interjero vizija gali pakisti dėl pradžioje nepasvertų ir neapgalvotų techninių sprendimų.


Pagrindinis klausimas - kurios srities specialisto man iš tiesų reikia?


Vienas pagrindinių dalykų, kuris atsako į šį klausimą, yra tai, kokią erdvę jūs turite ir kokią ją norite sukurti. Skirtumas akivaizdžiai matomas tarp griūnančios palėpės ar seno, istorinio buto renovacijos bei naujos statybos standartinio buto projekto. Kviečiu nepamiršti ir žodžio “architektas” kilmės bei atsakomybių srities. Sąvoka apibrėžia, jog šie specialistai dirba su daug didesnės apimties ir sudėtingumo objektais, nei interjero dizaineriai. Todėl interjero architektas, matydamas platesnę ir gilesnę projektuojamo interjero viziją, nebūtinai išpildys menkiausias detales ar dekoruos Jūsų interjerą, pagal jūsų asmeninį poreikį.

Nepaisant esminių skirtumų tarp šių specialybių, jos abi dirba žmogui ir jo kokybiškam buvimui erdvėse. Šios specialybės taip pat turi daug panašumų ir gali dirbti toje pačioje erdvėje, tad turint sudėtingą projektą, galima samdyti abu specialistus tobuliausiam rezultatui pasiekti. Todėl kviečiu klientus kvestionuoti ir nepasiklysti specialybių pavadinimuose, o kolegas pasverti savo įgūdžius ir kelti auštus tikslus savo profesinei vizijai.

Visada tikėjau, kad tik mūsų atlikti darbai, rezultatai ir pamokos, išmoktos profesiniame kelyje, kalba apie mus kaip specialistus ir tiksliausiai gali įvardinti, kokie kūrėjai mes esame iš tiesų.


Šaltiniai



114 views0 comments
bottom of page