top of page
  • gretamockus

Mada interjere nelygu ilgaamiškumui

Kas kartą pradedant naują projektą grįžtu prie minčių apie interjero unikalumą, išskirtinumą ir nepavaldumą laikui. Šiomis mintimis noriu pasidalinti su jumis.



Pradžiai noriu palikti čia savo supratimą, kas yra ilgaamžis interjeras - kokios yra dedamosios dalys ir kas svarbu kūrybiniame procese, kad ir po dešimtmečio interjeras būtų skoningas. Svarbiausi elementai:

  • Įvertinti interjero lokaciją. Kokiame kvartale yra erdvės, kokia aplinka jas supa, kokios architektūros statinyje yra interjeras. Klauskite, ką jūsų interjeras kalba, nusako apie vietovės jausmą, stilistiką ir pagalvokite, ką reikėtų pabrėžti interjere, kad būtų atspindėta lokacija?

  • Pažinti savo vertybes ir poreikius. Interjeras pats sau gyvuoti negali. Siekiamybė yra, kad kūrinys turėtų labai tikslingą paskirtį, pritaikytą individualiems asmenų poreikiams. Norint pasiekti interjero erdvių unikalumą ir atverti naują istoriją sienose, balduose yra būtina atlikti nuoširdžią savo, kaip kūrėjo, bei kliento poreikių, norų ir identiteto analizę.

  • Pasirinktų medžiagų kokybė ir savybės. Tai tiesiogiai siejasi su būsimo interjero kokybe ir ilgaamžiškumu. Deja, tinkamai neįvertinus savo biudžeto arba negebant kurti atsižvelgiant į jį, galime pasirinkti įvairias, pigiai pagamintas kopijas, kad išgautume vizualų prabangos jausmą. Siekiame turėti „Pinterestinį“ vaizdą namuose, tačiau nuotraukoje matytas velvetas Jūsų atveju gali visiškai netikti, nes yra daug priežiūros reikalaujanti medžiaga, o pasirinkta kėdė gali būti siaubingai nepatogi, nes tik primena originalą.

  • Interjero tendencijų supratimas ir sąmoningas madų vengimas. Madingi sprendimai vieną dieną pasensta ir juos pakeičia nauji. Laviruoti tarp tendencijų ir madų bei atskirti populiarų nuo ilgaamžiško yra sudėtingas uždavinys. Tačiau besiformuojančių ar egzistuojančių ilgalaikių tendencijų supratimas leis kurti šią dieną ir laikmetį atitinkančius interjerus, bei apsaugos nuo perdėto madingų ir trumpalaikių sprendimų naudojimo.

  • Interjero dizaineriai - menininkai. Labai svarbu nepamiršti, jog yra atskira kategorija kūrėjų, kurie žinomi ir pripažinti dėl savo stiliaus braižo ir yra samdomi būtent dėl to. Jie laikomi menininkais, o jų kūriniai vargiai sensta, nes neša gilią stilistinę idėją, o kiekvienas jų kurtas interjeras atspindi kūrėją. Galvojant apie šią dalį iš karto prisimenu tokius dizainerius ir architektūros studijas kaip: Sergey Makhno Architecture, Akta, Agnė Stanikūnaitė-Pocienė, 2XJ, YCL studio, Norm Architects ar Rust Architecture.


Atsiremiant į šiuos elementus, sukursime sinergiją tarp kūrėjo, būsimų namų šeimininko ir erdvių tam, kad kūrinys turėtų savo išskirtinį spaudą. Neabejoju, kad būtent interjeras turi papildyti asmenybę, pabrėžti individo išskirtinumą ir padėti pasakoti tą vienintelę jo gyvenimo istoriją. Rinkdamiesi eilinius, šiai dienai populiarius sprendimus, sutinkamus dažname interjere, savo asmenybę apribojame iki mados burbulo, kurį sukūrė Instagram ar Pinterest algoritmai.


Visi neabejotinai pastebime, kaip greitai iškyla nauji kvartalai, kaip sparčiai žmonės perka naujus butus, namus, kotedžus ir kokia didelė jų dalis yra vienodi. Tai skatina greitą kūrybą. Kuriant greitai, drąsiai čiumpame internete rastas interjerų nuotraukas, kurios atrodo gražiai, madingai ir sakome, kad taip norime gyventi ar kurti. Tokiame informacijos sraute, kokį dabar turime, gali nebelikti vietos ir laiko kūrybiškoms mintims. Esame vis labiau susitapatinę su medijos srautu, kuriame spaudžiame širdeles ant visko, kas tiesiog „gražu“ ir norime tai atkartoti savo aplinkoje. Problema, jog iš vieno konteksto paimta iškarpa nebūtinai bus tinkama kitame kontekste tik todėl, kad ji buvo graži ar madinga. Todėl vis dažniau pagalvoju, ar mes žengiame į naują euroremonto erą su daugybe vienodai atrodančių erdvių, tik bijome tai pripažinti?


“ Rinkdamiesi eilinius, šiai dienai populiarius sprendimus, sutinkamus dažname interjere, savo asmenybę apribojame iki mados burbulo, kurį sukūrė Instagram ar Pinterest algoritmai.”

Namai, be abejonės, yra svarbiausia mus supanti erdvė. Čia įvyksta visi mūsų virsmai, čia gyvenimas verda pilnu tempu, ir čia grįžtame, kai norime jaustis saugiai. Interjeras niekada nebuvo tik sienos ir baldai, visos jo dalys turi šaukte šaukti apie ten gyvenančius žmones – nuo pagrįsto medžiagų pasirinkimo iki asmeninių nuotraukų ar paveikslų dekorui. Todėl noriu paskatinti atrasti kūrybines praktikas ir analizės kelius, kurie padės nesirinkti trumpiausio kelio kuriant, o įsirenginėjantiems namus labai aiškiai suprasti savo poreikius.

Sugebėjimas interjeru atskleisti žmogaus vidų ir yra tikrasis, laikui nepavaldus dizainas.





140 views0 comments
bottom of page